In memoriam : Gilbert Martens

Gilbert Martens
Toen we op het einde van de zomer van verleden jaar vernamen dat Gilbert ernstig ziek was, sloeg dit nieuws in als een bom.
Bij onze eerste contacten was Gilbert er rotsvast van overtuigd dat hij de strijd zou winnen. Tot op het laatste moment bleef Gilbert optimistisch en maakte hij plannen voor de toekomst.
Het nieuws van zijn overlijden was voor ieder van ons dan ook een grote schok.
Alles zag er enkele weken ervoor zo goed uit. We kunnen het zelfs vandaag nog moeilijk bevatten.

We hebben Gilbert jaren gekend als een sociaal geŽngageerd en veelzijdig persoon.
We kenden uiteraard zijn liefde voor de natuur. De Maten, Dauteweyers, De Dijken, kortom in alle natuurrijke gebieden van de gemeente was hij te vinden en kende hij er de diepste geheimen.
Daarnaast was er zijn passie voor het zingen. Hij maakte hij deel uit van enkele zangkoren. Het zal dan ook niemand verbazen dat Gilbert Natuurpunt jarenlang vertegenwoordigde in de Cultuurraad. Daarnaast was hij ook jarenlang de vertegenwoordiger van Natuurpunt in de Milieuraad.

Maar vooral was hij een familieman. Zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen kwamen steeds op de eerste plaats. Zijn ogen straalden als hij over hen sprak en voor hen moest al het andere wijken.

Gilbert was ook een levensgenieter. Van een Orval of een Duvel kon hij echt genieten. Van een goed gesprek over de natuur, het voetbal (hij was een fervent Club Brugge supporter), de politiek, geschiedenis, muziek of een ander interessant onderwerp genoot hij met volle teugen in gezelschap. Soms was voor hem de kers op de taart een oud student die hem vriendelijk kwam groeten.
Ik moet bekennen dat ik deze goede gesprekken al menig maal heb gemist sinds je er niet meer bent.

Gilbert, je hebt bij ieder van ons een grote leegte achter gelaten. Deze leegte zullen we meenemen, voor de rest van ons leven.
Als Natuurpunt Diepenbeek mogen en willen we je inzet niet vergeten, maar je blijvend herinneren. Daarom hebben we met onze afdeling beslist een herdenkingsbank aan je te wijden. Als locatie hebben gekozen voor het nieuwe speelbos. Hier, in de natuur, op een plek waar kinderen terecht kunnen om in de natuur te ravotten, leek het ons een aangewezen plek.
Zo meteen ga ik aan Gilberte en de kleinkinderen vragen om de vlag van Natuurpunt van de bank te verwijderen.

Gilbert, rust in vrede!

Uit de toespraak van voorzitter Richard Vuurstaek bij de inhuldiging van de herdenkingsbank voor Gilbert Martens op 11-11-2017.

Bekijk het volledige fotoverslag hier.Alle actuaberichten Lees meer