Inhuldiging Speelbos op 25/10/2017

Vrijwilligers van Natuurpunt Diepenbeek hebben het geboortebos van Diepenbeek omgebouwd tot een speelbos voor de lokale jeugd. Met een trollencirkel, een doolhof, een poel, een boomstronkparcours en een klimkruin vallen er heel wat avonturen te beleven. Voor het project werkte Natuurpunt samen met de gemeente Diepenbeek. IKEA sponsorde de inrichting van het bos. Het speelbos werd officieel geopend op 25 oktober.


In 2013 kreeg Natuurpunt Diepenbeek het geboortebos aan het Demerstrand in erfpacht van de gemeente Diepenbeek. De oudste bomen van het bos werden aangeplant in 1995 en intussen is het bos uitgegroeid tot een groene long aan de rand van het centrum.

Meteen na de ondertekening van de erfpacht rijpte bij de lokale afdeling van Natuurpunt het idee om het geboortebos open te stellen voor de lokale jeugd. Heel wat van de kinderen voor wie het bos ooit was aangeplant, hebben ondertussen zelf al kinderen. "Deze kinderen beschikken jammer genoeg over weinig speelmogelijkheden in het groen", zegt Richard Vuurstaek van Natuurpunt Diepenbeek. "Zo groeide het idee om het bos nu terug te geven aan de lokale jeugd door het open te stellen als speelbos."

Met de leden van de jeugdraad werd overlegd om te peilen naar de wensen van de jonge Diepenbekenaren. Uitgangspunt was dat er met de aanwezige natuurlijke materialen een aantal speelelementen zouden worden ingericht. De totale afwezigheid van verkeer maakt het speelbos tot een veilige en gezonde omgeving om je helemaal uit te leven als kind.

In samenwerking met de gemeente Diepenbeek en met sponsoring van IKEA zijn de vrijwilligers van Natuurpunt Diepenbeek dit jaar dan aan de slag gegaan in het gebied. Ze vormden het geboortebos de voorbije maanden langzaam maar zeker om naar een speelbos. Er werd een poel uitgegraven met boomstronken als stapstenen, de kruin van een dode eik werd omgetoverd tot een klimkruin, met boomstammen werd een trollencirkel gemaakt en met plantpalen en maaisel uit het gebied werd een doolhof gecreŽerd.

De gemeente maaide nieuwe wandelpaden, wat het gebied toegankelijker maakt. Hierdoor kan je nu ook wandelen langs de kapel "Van Onze Lieve Vrouw van Lourdes" die dateert uit 1872. Recent werden er ook nog een aantal banken in het gebied geplaatst. Ideaal voor de passerende wandelaars ťn voor de ouders van ravottende kinderen.


Met dank aan Jean-Pierre Valckeneers voor de foto's.

Meer tekst en foto's op Diepenbeek.be en Diepenbeek.nu.

Alle actuaberichten Lees meer