Foto: Dirk Smets

Overzichtskaart van het Diepenbeeks gedeelte van De Maten


Onderstaande kaart geeft een overzicht van de verschillende vijvers, vijvertjes en vennen in het Diepenbeeks gedeelte van het natuurgebied De Maten. Ook de namen van de vijvers zijn - in de mate van het mogelijke - vermeld.

De Maten
1 : Pastoorsvijver
2 : kleine Augustijnenvijver
3 : grote Augustijnenvijver
4 : kleine Augustijnenweyer 2
5 : kleine Augustijnenweyer 1
6 : Den Doverik
7 : Libotkoul
8 : grote Oleweyer
38 :
39 : Vossenbergske
A : Franse Vijver (verland)
B1, B2 : bunkers
C : Ven (tijdelijk water)

P : Parking "De Pengel"
afgesloten (Genks) gedeelte :

10 : kleine Oleweyer 3 (grasdijkse)
11 : kleine Oleweyer 2 (groarske)
12 : kleine Oleweyer 1 (het diep)
13 : Grote Dillikens

Naamgeving van de vijvers

Volgens een legende is de naam Augustijnenvijver afkomstig van een klooster dat op deze plaats zou gestaan hebben. Maar het klooster verzonk in het moeras als straf voor het liederlijke leven van de paters. Tot zo ver de legende.

Zoals bij de naamgeving van het gehele gebied (zie meadows) zijn de namen van de vijvers vaak afgeleiden of verbasteringen van gebeurtenissen, van de namen van eigenaars of zelfs van de plaats of de vorm van de desbetreffende vijver.
Zo is er de Peerdsdiefweyer, die waarschijnlijk verwijst naar een gebeurtenis waarbij de eigenaar betrokken was. Bij De Streep is de naam afgeleid van de vorm van de vijver.

Maar de naamgeving werkt soms ook in de andere richting. Zo wordt bv. de boerderij in het gebied Maten-oost de boerderij van platte Pier genoemd. Die naam is afgeleid van Pierre die in de platte vijver woont. De platte vijver was een heel ondiepe vijver die al vroeg werd verlaten en verlandde. Daarna gebruikte een boer hem als weide of landbouwgrond, om er tenslotte ook een woonhuis in te bouwen. En een van deze eigenaars was Pierre. Vandaar dus.

Luchtfoto van de Maten-West


Foto: Gemeente Diepenbeek

Lees meer Terug naar de hoofdpagina van De Maten